YKSI ASIA KERRALLAAN

Elämä tässä ajassa on täynnä kiirettä ja säntäilyä. Yritämme säästää aikaa tekemällä montaa asiaa yhtä aikaa, mikä entisestään lisää kiireen tunnetta. Aina ei ole edes kysymys ajan säästämisestä, vaan ennemmin kyvyttömyydestä pysähtyä yhden asian äärelle.

Asia tuli ajankohtaiseksi jälleen tänä aamuna, kun mietin, miksi yritän tehdä montaa asiaa kerralla ja samalla synnyttää itselleni täysin turhaa stressiä. Kun mietin asiaa tarkemmin, en loppujen lopuksi keksinyt yhtään järkevää syytä sille, miksi hampaiden harjaaminen ja teeveden keitto liedellä pitäisi tehdä samanaikaisesti.

Edellisiltana sain itseni kiinni katsomasta tv-sarjaa läppärin ruudulta laittaessani ruokaa. Huomasin olotilassani epämukavaa levottomuutta ja ärsykemäärä tuntui liialliselta. Ei ollut hyvä olla.

Kuinka usein asetammekaan itsemme vastaavanlaisiin tilanteisiin, vapaaehtoisesti? Kyse on vähintään yhtä paljon tavasta ja tottumuksesta, kuin ajan puutteesta.

Multitaskaus: aikamme suurin huijaus

Multitaskaus eli tekemisen nopea vaihtelu useamman asian välillä on jo pitkään ollut tuttu termi arkikielessä. Multitaskaamalla luulemme saavamme enemmän aikaan, mutta tutkimusten mukaan se kuitenkin laskee tehokkuutta ja kuormittaa aivoja turhaan. Ainoa mitä onnistumme lisäämään on stressi.

Multitaskaukselle siis kannattaisi heittää kokonaan hyvästit. Haasteeksi nousee se, että multitaskaamme usein huomaamattamme. Siitä on tullut automaatio.

LISÄÄ TILAA, LISÄÄ AIKAA

Tekemällä monta asiaa rinnakkain emme ole kunnolla läsnä niistä yhdessäkään. Se on suuri sääli, sillä elämä on läsnäolossa.

Yhden asian tekeminen kerrallaan mahdollistaa elämän kokemisen tässä hetkessä. Se mahdollistaa elämän hahmottamisen ja elämisen rauhan. Läsnäolemalla yhdessä asiassa kerrallaan, pystyt lisäämään elämääsi aikaa ja tilaa. Siitä hidastamisessakin on kyse.

Multitaskaamisesta irrottautuminen edellyttää tietoista käytöksen muuttamista. Sitä, että saat itsesi kiinni tilanteesta ja päätätkin valita toisin. Onneksi jokainen hetki on uusi valinnan mahdollisuus.