VIISI TAPAA RAKASTAA ITSEÄÄN (JA MUITA)

Olet saattanut kuulla joskus rakkauden viidestä kielestä. Ne ovat universaaleja tapoja osoittaa rakkautta, erityisesti parisuhteessa. Ne sopivat kuitenkin sovellettuina lähes kaikenlaisten suhteitten vaalimiseen.

Kukin yksilö arvottaa eri tavat omanlaiseensa järjestykseen. Yksi haluaa kuulla kaikkein mieluiten kauniita sanoja, toinen arvostaa enemmän ajatuksella valittua lahjaa. Kun parisuhteessa rakkauden kielet menevät ristiin, voi tulla helposti väärinkäsityksiä. Siksi onkin hyvä tietää miten itse haluaa tulla rakastetuksi ja kommunikoida asia eteenpäin kumppanille. Vastavuoroisesti kannattaa selvittää kumppanin eniten arvostamat rakkauden kielet.

Rakkauden viisi kieltä ovat kauniit sanat, palvelevat teot, harkitut lahjat, yhteinen aika ja rakastava kosketus. Voit ottaa ne myös avuksesi silloin, kun haluat osoittaa itsellesi arvostusta. Ehkä rakennat parempaa ja lämpimämpää suhdetta itseesi ja harjoittelet askel askeleelta olemaan rakkaudellisempi, hyväksyvämpi ja lempeämpi itseäsi kohtaan.

RAKKAUDEN VIISI KIELTÄ

1 | KAUNIIT SANAT

Miten puhua itselleen kauniimmin? Yleensä olemme itsemme pahimpia arvostelijoita. Seuraavan kerran kun sisäinen kriitikkosi avaa sanaisen arkkunsa, vastaa sille puhumalla itsellesi, kuin puhuisit hyvälle ystävälle. Hyväksyen, kannustaen ja tukien. Kauniit sanat vaientavat sisäistä kriitikkoa pikkuhiljaa enemmän ja enemmän.

Voit myös kirjoittaa esimerkiksi viisi asiaa, joista pidät itsessäsi, joista olet ylpeä tai joissa olet onnistunut.

2 | PALVELEVAT TEOT

Itsemyötätunnon avaintekijöitä on kyky tunnistaa kärsimys itsessään, kohdata se ja auttaa itseään eteenpäin. Auta itseäsi jossain asiassa, joka on jäänyt vaivaamaan. Jos tarvitset jonkun toisen apua, pyydä sitä. Myös avun pyytäminen on itsensä auttamista.

Tee itsellesi ihana aamiainen, kata kauniisti ja nauti. Näe vaivaa itsesi ja oman nautintosi eteen. Viesti teoillasi itsellesi, että olet tärkeä ja arvokas!

3 | HARKITUT LAHJAT

Anna itsellesi joku ihana lahja. Se voi olla aineellinen tai aineeton, kunhan se on jotain, mistä ilahdut ja joka tuottaa sinulle iloa. Sen ei tarvitse olla kallis; pieni muistaminenkin tekee ihmeitä. Se voi olla vaikka niityltä kerätty kukkakimppu, söpö viherkasvi, ilta elokuvissa tai teatterissa, kaunis kynttilä tai kasvonaamio. Mitä tahansa mistä itse pidät ja mikä lisää hyvinvointiasi!

4 | YHTEINEN AIKA

Ota kalenteristasi minä- aikaa itsellesi ja tee niitä lempijuttujasi, jotka ravitsevat ja ilahduttavat eniten. Lähde kävelylle lähimetsään, leivo, lue hyvää kirjaa, juo kiireetön teekupillinen – mistä ikinä tykkäätkin eniten. Vietä aikaa itsesi kanssa, läsnäollen.

5 | RAKASTAVA KOSKETUS

Anna itsellesi rakastavaa, hoivaavaa kosketusta. Mikään ei voita huolella ja hellyydellä tehtyä kasvo-, käsi- tai jalkahierontaa. Ayurvedinen itsehieronta, abhyanga on myös hyvä tapa helliä itseään. Mieti, minkälainen kosketus miellyttäisi sinua juuri nyt.