UUSIEN ALKUJEN IHANUUS (JA HAASTAVUUS)

talvi2

Uusissa aluissa on jotain kutkuttavan jännittävää. Kaikki mahdollisuudet ovat avoinna ja innostus on huipussaan! Tavoitteiden toteutuminen siintää jo silmissä: ”nyt tai ei koskaan” ja ”tällä kertaa kaikki on toisin”. Usko omaan onnistumiseen on kova ja hyvä niin!

Näin vuoden alussa useimmilla tavoitteet liittyvät omaan hyvinvointiin ja terveyteen. Halutaan tiputtaa muutama ylimääräinen kilo tai vain yksinkertaisesti tuntea olo paremmaksi. Monen itsevarmuutta uhkuva ”projekti minä” uhkaa kuitenkin latistua, ennen kuin on kunnolla alkanutkaan. Usein syy saattaa löytyä seuraavista:

Liian suuret tavoitteet | Moni asettaa itselleen heti alkuun tavoitteita, joita on lähes mahdotonta toteuttaa. Oma itsekuri on koetuksella ja pettymyksiä seuraava huonommuuden tunne nitistää viimeisenkin innonmurun. Tämä on suuri sääli, sillä tällöin yrittämisenhalun palkkana on vain karvas pettymys.

Liian monta tavoitetta samaan aikaan | Mitä useampi samanaikainen tavoite kerralla, sitä vaikeampi onnistua. Ajatuksen perustana saattaa olla, että kun tavoitteet hajauttaa, niin varmasti edes joku niistä toteutuu. Vaarana on kuitenkin se, ettei pysty panostamaan mihinkään tarpeeksi ja innostus muuttuu ahdistukseksi.

Sitoutumisen puute | Motivaatio ja sitoutuminen ovat toistensa sukulaisia, mutta eivät sama asia. Ystävän kanssa tehdyistä sopimuksista on helppo pitää kiinni, mutta entäpä sitten, kun et olekaan kenellekään tilivelvollinen. Itselleen tehtyjä lupauksia on usein kaikkein vaikeinta pitää.

Ulkoisen tuen puute | Jos ympärillä ei ole rakkaita ihmisiä tukemassa, onnistumisen mahdollisuudet ovat heikommat. Joskus hyvää tarkoittavat läheiset saattavat jopa yrittää vesittää muutossuunnitelmat.

Hyvinvointivalmennus on oiva keino saada ulkopuolista apua, kannustusta ja tukea omaan muutosprosessiin. Yksinkin voi onnistua. Anna itsellesi aikaa, etene pienin askelin ja luota prosessiin!