MAAILMAN TÄRKEIN SOPIMUS

Sopimukset ovat ihmisten välisiä, yksimielisesti tehtyjä järjestelyjä. Ne perustuvat keskinäiseen luottamukseen ja arvonantoon. Ihminen koetaan luotettavana, jos hän pitää sovitusta asiasta kiinni ja vastaavasti epäluotettavana, jos hän rikkoo sopimuksen.

Emme ehkä heti tule ajatelleeksi, että teemme sopimuksia myös itsemme kanssa lähes päivittäin. Sovimme itsemme kanssa luopuvamme jostain huonosta tavasta, menevämme vihdoin lenkille, syövämme terveellisemmin, siivoavamme vaatekaapin, opettelevamme sanomaan ei…

Teemme siis jatkuvasti sopimuksia itsemme kanssa, mutta lähes yhtä usein saatamme rikkoa niitä. Ehkä huomaamme, että meidän on helpompi pitää kiinni muiden ihmisten kanssa tehdyistä sopimuksista, mutta ollessamme vastuullisia vain itsellemme, niistä kiinnipitäminen tuntuu erityisen vaikealta.

MIKSI ITSEELLEN TEHDYT SOPIMUKSET ON NIIN HELPPO RIKKOA ?

Itselleen tehdyt sopimukset ovat salaisia: kukaan muu, kuin sinä ei tiedä niistä. On helppo kuvitella, ettei sopimusta ole koskaan ollutkaan tai ettet ole ollut tosissasi sitä tehdessäsi. Sopimukset liittyvät usein muutoksiin ja aiheuttavat sisäistä vastarintaa. Vastustukselle on helpompi antaa periksi, kun olet sopimuksen ainoa osallinen.

Keksit vaivattomammin tekosyitä, jotka mahdollistavat vitkastelun ja toteuttamisen välttelyn. Sopimuksen rikkominen ei myöskään tunnu niin vakavalta asialta, kun toisen ihmisen tunteita ei tarvitse ottaa huomioon. Ongelmana on, että rikotuista sopimuksista muodostuu helposti käyttäytymismalli, joka toistaa itseään.

SOPIMUKSEN RIKKOMISEN VAIKUTUKSET

Itsesi kanssa tehdyt sopimukset ovat suorassa yhteydessä omanarvontunteeseesi. Niistä kiinnipitäminen vahvistaa omanarvontuntoasi, kun taas niiden rikkominen heikentää sitä.

Viestität itsellesi… En ole luotettava. En arvosta itseäni tarpeeksi, jotta pitäisin kiinni sopimuksesta. En ole luottamuksen arvoinen. En ole muutoksen arvoinen.

Jokaisen rikotun sopimuksen jälkeen sinun on entistä vaikeampi pitää kiinni sopimuksista.

AIKOMUKSESTA TOIMINTAAN

Miten rikot tämän käyttäytymismallin itsessäsi? Seuraavilla ohjeilla pääset tilaan, jossa kasvatat omanarvontuntoasi, sen sijaan, että heikennät sitä.

Mieti mitä haluat, miksi ja miten | Selkeytä mitä oikeasti haluat, miksi se on tärkeää ja miten aiot toteuttaa sen. Sopimukset jäävät usein ympäripyöreiksi. Suunnittele ja kirjoita paperille. Lisää yksityiskohtia. Aikatauluta ja merkitse sopimusten toteutus kalenteriin, niinkuin muutkin menosi.

Aseta pieni tavoite, lyhyellä aikavälillä | Aloita pienestä ja kasvata sopimuksia. Sopimusten ei tarvitse olla suuria. Tee esimerkiksi sopimus: ”menen 10 min lenkille tänään” tai ”siivoan nyt yhden vaatekaapin hyllyn”. Toteuta se sopimuksen mukaan ja huomaa miten sopimuksen pitäminen vahvistaa sinua sisältä. Tunne onnistumisen ilo kehosi jokaisessa solussa!

Toimi rakkaudesta käsin, unohda velvollisuus | Unohda ”pitäisi” ja ”täytyy”. Sopimusten on hyvä perustua siihen mitä oikeasti haluat ja mikä on hyväksi juuri sinulle, kehollesi ja mielellesi. Toteuta sopimukset sisäisestä vastustuksesta huolimatta; tiedät, että ne tekevät sinulle hyvää kaikin tavoin.

Muista; itsesi kanssa tehdyt sopimukset ovat ne kaikkein tärkeimmät! Ota itsesi tosissasi. Älä luovuta heti ensimmäisen vastoinkäymisen tullen. Jokaisen onnistuneen sopimuksen jälkeen sinun on entistä helpompi tehdä ja toteuttaa uusia sopimuksia. Jokaisen kerran pitäessäsi kiinni sopimuksista, kasvatat omanarvontuntoasi!

 


Huomaatko sinä rikkovasi itsesi kanssa tehtyjä sopimuksia useammin kuin haluaisit?

Jos haluat muutosprosessiisi tukea, varaa aika hyvinvointivalmennukseen