HELPOTUSTA ALLERGIAKAUTEEN LÄÄKKEETTÖMÄSTI

Nyt kun kevät on vihdoin tullut ilahduttamaan meitä valollaan ja lämmöllään, saattaa siitepöly alkaa kutitella yhden, jos toisenkin nenää. Koivun siitepölyä alkaa olla ilmassa jo kohtalaisesti, ainakin täällä eteläisessä Suomessa. Siitepölyallergia koskettaa noin miljoonaa suomalaista, joten ihan pikkujutusta ei ole kyse.

Siitepölyallergia on käsitteenä jotenkin absurdi: olemme allergisia luonnolle! Teorioita siitä, miksi allergiaa esiintyy on monia, mutta yhteen kaikenkattavaan lopputulokseen ei olla päästy. Hygieniahypoteesi eli liian hygieenisissä oloissa eläminen on näistä teorioista yksi. Maaperän bakteerien kanssa ollaan liian vähän tekemisissä, kun kasviksetkin pestään turhan hyvin. Maaperän kuopsuttelu, kotieläimet ja maltillinen siivous voivat toimia allergioilta suojaavina tekijöinä. Maaperän sisältämillä SBO:illa (soil based organisms) on arveltu olevan myönteisiä vaikutuksia allergian lisäksi monenlaisiin muihin suolisto-ongelmiin.

Siitepölyallergian hoitoon määrätään usein antihistamiineja ja kortisonia, jotka tukahduttavat allergian oireet. Lääkkeillä pyritään laskemaan kehon tulehdusreaktiota. En suosittele kenenkään uhmaavan allergialääkärinsä neuvoja, mutta allergiaa voi niin halutessaan kokeilla hoitaa myös lääkkeettömästi, oman harkinnan mukaan.

Kunnosta suolistoa | Useimmat allergiat ovat lähtöisin suolistosta ja sen ongelmista. Paras keino hillitä allergioita onkin tukea immuunitoimintaa oikeanlaisella ruualla. Syö runsaasti värikkäitä kasviksia, erityisesti vihreitä lehtivihanneksia sekä terveellisiä rasvoja esimerkiksi oliiviöljystä, pähkinöistä ja avokadosta. Omega 3- rasvahappoja voit tankata chian siemenistä. Probiootit parantavat ruuansulatusta ja lievittävät tulehdusta. L-Glutamiini hoitaa ja uudistaa suoliston limakalvoja sekä vahvistaa immuunipuolustusta.

Seesamiöljy | Seesamiöljy voi toimia fysikaalisena esteenä nenän limakalvoilla. Levitä pari tippaa seesamiöljyä nenään, toista parin tunnin välein ja aina niistämisen jälkeen.

Stressinhallinta ja riittävä uni | Stressi vahingoittaa suoliston limakalvoa, kun taas liian vähäinen uni lisää elimistön tulehdusta. Riittävä uni tukee immuniteettia.

Kurkuma | Kversetiini | Nokkonen | Kurkumassa oleva kurkumiini hillitsee kehon tulehdusta. Kurkumaa on helppo lisätä ruokiin, hauduttaa teeksi tai nauttia lisäravinteena. Ripauta kurkuman kaveriksi aina vähän mustapippuria. Kversetiini on luonnon oma antihistamiini. Kversetiiniä on luonnostaan muun muassa omenan kuoressa, parsakaalissa, sipulissa, persiljassa, kvinoassa ja sitrushedelmissä. Kversetiiniä on hankala saada tarpeeksi ruuasta, joten sitä kannattaa käyttää myös lisäravinteena. Itse käytän Terra Novan Kversetiini & Nokkonen Complexia, joka sisältää kversetiinin lisäksi myös kurkumaa, mustaseljankukkaa ja nokkosta. Nokkonen sisältää hurjasti mineraaleja ja irrottaa limaa hengitysteistä. Parhaiten vaikuttaa pakastekuivattu nokkonen, mutta nokkosta voi nauttia myös itsetehdyn nokkosinfuusion muodossa.

NOKKOSINFUUSIO

1 l kiehuvaa vettä

2 rkl kuivattua nokkosta

2 tl merilevää, esim. noria

Kiehauta litran verran vettä. Laita lasiastian pohjalle kuivattu nokkonen ja halutessasi merilevä. Merilevä tuo infuusioon lisämineraaleja. Kaada kuuma vesi nokkosten päälle ja anna hautua kannen alla vähintään neljä tuntia. Siivilöi ja nauti pari desiä päivässä.

Nokkosen sanotaan vahvistavan myös hiuksia ja kynsiä ja olevan muutenkin yleishyödyllinen villiyrtti. Infuusion pitkä haudutus liuottaa yrtistä enemmän vaikuttavia aineita, kuin pelkkä teeksi keittäminen.

Jos olet kiinnostunut SBO:ista ja niiden vaikutuksesta suoliston terveyteen suosittelen lukemaan Josh Axen kirjan ”Eat dirt”.