Omien tarpeidensa tunnistaminen ja niihin vastaaminen on kaiken itsehoivan pohja. Itsehoivassahan on kyse juuri siitä, että pyrkii antamaan itselleen sen, mitä kullakin hetkellä eniten kaipaa ja tarvitsee. Sen takia onkin äärettömän tärkeää malttaa pysähtyä tarpeidensa äärelle ja oppia tunnistamaan mitä on vailla.
Yksinkertaisempaa. Vähemmän. Hitaammin. Kolme sanaa, joihin huomaan palaavani uudestaan ja uudestaan. Kevään tultua, kevätsiivoukseni on laajentunut myös digitaalisten tilojen puolelle. Järjestämällä digimaailmani uudelleen, pyrin saamaan lisää selkeyttä, hitautta ja tilaa myös tälle alueelle.
Luin hiljattain, että naiset ovat keskimäärin stressaantuneempia kotona, kuin töissä.
Ajatus kodista stressin lähteenä tuntuu jotenkin nurinkuriselta. Eikö koti olekaan se paikka, jossa voi olla täysin oma itsensä ja elää haluamallaan tavalla? Eikö kodin perimmäinen tarkoitus ole tuoda suojaa ja lämpöä ulkomaailmalta, fyysisen tason lisäksi myös emotionaalisella tasolla? Kodin soisi olevan paikka akkujen lataamiseen, ei niiden tyhjentämiseen.
Ensilumi on täällä, vihdoin! Ensilumen tuoma valo on aina silmiäsokaisevan piristävää ja niin tervetullutta. Pakkasen ja lumen sivutuotteena saapuu usein myös kuiva talvi-iho. Onneksi ayurvedalla on tähän(kin) pulmaan ratkaisu: abhyanga eli öljyhieronta.
Kaamosaika on meistä monelle melkoinen koettelemus. Valon vähentyminen aikaansaa kehossa muutoksia, joista ehkä yleisimpänä on väsymyksen lisääntyminen. Väsymys on luonnollinen reaktio pimeään vuodenaikaan, eikä aktiivisuuden kuulukaan olla samalla tasolla kuin valoisampaan aikaan.
Sen sijaan, että yrittäisit kaikin keinoin olla reippaampi, mitä jos tänä vuonna kuuntelisitkin itseäsi? Kun keho haluaa lepoa ja mieli kääntyä sisäänpäin, on ihan okei hautautua hetkeksi peittovuoren sisälle. Anna itsellesi lupa antautua lisääntyneelle levontarpeelle, kotoilulle ja rennosti ottamiselle!
Elämä tässä ajassa on täynnä kiirettä ja säntäilyä. Yritämme säästää aikaa tekemällä montaa asiaa yhtä aikaa, mikä entisestään lisää kiireen tunnetta. Aina ei ole edes kysymys ajan säästämisestä, vaan ennemmin kyvyttömyydestä pysähtyä yhden asian äärelle.
Syksyn tullen iskee aina kaipaus lämmittävien ja maadoittavien pataruokien ääreen. Tänä vuonna oli tilausta kasvisruokareseptille, johon tekisi mieli palata uudestaan ja uudestaan.
Itsemyötätuntoiset ihmiset ovat tyytyväisempiä elämäänsä ja kokevat vähemmän ahdistusta ja masennusta. He kestävät vastoinkäymisiä paremmin lannistumatta, ottavat enemmän vastuuta virheistään ja ovat jämäkämpiä. Kuulostaa hyvältä, vai mitä?
Kävin keväällä konsultaatiossa ayurvedalääkäri Pardaman Sharman luona. Pardamanin ayurvedaklinikka Surya Ayurveda sijaitsee oikeastaan Helsingissä, mutta hän käy silloin tällöin pitämässä vastaanottoa myös muutamassa muussa kaupungissa. Turussa vastaanottotilana toimii Ravensara Day Spa Yliopistonkadulla.
Joku kysyi minulta kerran, että eikö itsehoiva ja omien tarpeiden etusijalle laittaminen ole itsekästä? Päinvastoin, se on välttämätöntä. Itsehoivassa on kyse omien tarpeiden tunnistamista ja niihin vastaamista. Se on itsensä ravitsemista ja uudelleen täyttämistä kuluttavassa maailmassa. Kun täytät ensin omat tarpeesi, sinulla on annettavaa myös muille. Tyhjästä astiasta on mahdoton ammentaa.