AAMUN IHASTUS • KARUSELLIPUURO

Itse nautin arjessa kaikkein eniten aamuista. Olenkin kehittänyt pitkän aamurituaalin itselleni, jonka ansiosta aloitan päiväni useimmiten voimaantuneena, hyväntuulisena ja maadoittuneena.

Suuressa roolissa ravitsevaa aamua on ainakin itselläni aamiainen, joka parhaassa tapauksessa on täynnä makua, väriä ja ravinteita. Karusellipuurossa on näitä kaikkia. Karusellipuuro sai nimensä annoskateudesta, jota mieheni koki valjun aamiaisensa äärellä: ”Sun puuro näyttää ihan karusellilta”!

Olen syönyt tätä puuroa lähes joka aamu jo viikkotolkulla, koska se tekee aamuistani aina pikkuisen parempia. Olen koukussa! Yleensä lisään vielä kylkeen pehmeäksi keitetyn kananmunan; toisen pitkäaikaisen ihastukseni – ja vähän yrttisuolaa päälle.

Tässä puurossa on pääosassa marjat, hedelmät ja siemenet; ei niinkään vilja. Erilaiset maut, koostumukset ja värit tuntuvat vaan olevan tässä täydellisessä tasapainossa. Puuro tuntuu aina yhtä ylelliseltä ja herkulliselta ja saa oloni tuntumaan hoivatuksi.

Lähes kaikkia aineksia löytyy ihan tavallisesta ruokakaupasta. Ainoastaan nokkosensiemenet ovat vähän spessumpi raaka-aine. Niitä saa ainakin Ruohonjuuresta merkin Ritolan Willit alta (Ritolan Willeillä on muuten hauska slogan: ”Pysy kunnossa – ota ritolat! (välillä)”) ja tietysti itse keräämällä. Nokkosensiemenet ovat siitä hyviä, että ne voimistavat uupunutta ja tuovat lisää energiaa, joten ne sopivat täydellisesti aamuun.

KARUSELLIPUURO

yhdelle

1 dl kauramaitoa (esim. Oatly luomu)
0,5 dl (gluteenittomia) kaurahiutaleita
1 keskikokoinen päärynä
0,5 tl Sonnentorin Inkivääri kurkumalatte-mausteseosta
pieni kourallinen kotimaisia pakastevadelmia

Keittämisen jälkeen:

1 rkl nokkosensiemeniä
1 rkl chiansiemeniä
sopivasti cashewtahnaa
tyrnimarjoja makusi mukaan
muita (makeita) marjoja halutessasi
kuivattuja tai tuoreita kukkia (arjen luksusta, hei!)

Keitä puuro normaalisti päärynän ja mausteseoksen kera. Lisää vadelmat vasta keittämisen loppuvaiheessa, jotta ne ehtivät sulamaan, mutta eivät keity liikaa. (Koska vadelmia ei ole tarkoitus keittää, kannattaa ehdottomasti suosia kotimaisia marjoja.)

Sekoita valmiin puuron joukkoon chian- ja nokkosensiemenet. Laita lautaselle ja koristele puuro marjoilla, kukilla ja cashewtahnasilmällä.

Oi onnea! Ihan parasta on, kun lusikkaan pyydystää kaikkea yhtäaikaa: vähän puuroa, cashewtahnaa ja yhden tyrnin. En pysty kuvailemaan sitä tämän tarkemmin; se täytyy kokea itse. Toivottavasti tämä puuro tuo aamuihisi samanlaista lempeän pirteää energiaa, kuin itsellenikin.